preskoči na sadržaj
O školi

Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek obrazuje učenike za:

 

trogodišnja zanimanja

konobare

kuhare

slastičare

četverogodišnja zanimanja

turističko hotelijerske komercijaliste

hotelijersko-turističke tehničare

 

UGOSTITELJSKO-TURISTIČKA ŠKOLA, OSIJEK
 
 Ulica Matije Gupca 61
 
tel:   031/211-095
 
fax:  031/212-980
 
e-mail: ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr
 
 
DOM UČENIKA UGOSTITELJSKO-TURISTIČKE ŠKOLE, OSIJEK
 
Lučki prilaz 4
 
tel:    031/203-870
 
fax:    031/215-512
 

Ugostiteljsko-turistička škola -Regionalni centar kompetentnosti (RCK)

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek Odlukom o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju imenovana je dana 20. srpnja 2018. Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Time je RCK definiran kao mjesto izvrsnosti SOO-a u kojemu će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja. Navedeno će biti platforma za učenje temeljeno na radu, za obavljanje stručne prakse, za provedbu različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja, za obrazovanje mentora i povezivanje sa sudionicima na tržištu. Svrha projekta je poboljšanje obrazovnog sustava i sustava osposobljavanja za tržište rada, olakšavanje prijelaza iz škole na posao, jačanje kvalitete strukovnog obrazovanja i unapređenje cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.


 
Povijest škole
 
Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek nalazila se do 9. ožujka 2009. godine u Ulici Stjepana Radića 20, u jednoj od najljepših secesijskih zgrada u Osijeku.

 

Preko trideset godina boravka škole u ovoj građevini ostavit će neizbrisiv trag u sjećanju djelatnika i učenika škole.

Dana 9. ožujka 2009. g. škola je preselila u novu školsku zgradu koja se nalazi u Ulici Matije Gupca 61. (Zeleno polje)

Uz školu od samog njenog osnivanja djeluje i dom učenika koji se nalazi u samom centru grada preko puta Hotela Osijek na adresi Lučki prilaz 4.


Povijesni tijek

Godine 1949. odlukom Komiteta za turizam i ugostiteljstvo osnovana je u našem gradu Niža ugostiteljska škola smještena u prostorijama bivše restauracije Bendeković. Škola je počela s radom 13. ožujka 1950., a uz školu osnovan je i dom učenika s 54 učenika prvog razreda. Ubrzo škola prestaje s radom da bi se 1956. g. osnovala Centralna ugostiteljska škola u Osijeku sa 16 učenika.

            Škola je radila u zgradi Zvečeva, a zatim se preselila u Šamačku ulicu br. 4. Broj učenika raste i 1960./1961. škola broji 126 učenika, uređuje se praktikum kuharstva i učenici osvajaju prva priznanja. Godine 1964./1965. osnovano je područno odjeljenje u Novoj Gradiški, a već sljedeće godine bilo je potrebno unajmiti nove prostore.

            Godine 1970./1971. riješeno je pitanje školskog prostora, adaptirana je zgrada u Radićevoj 20, u kojoj je i danas naša škola. Zanimanje za našu školu je veliko. Imamo 24 odjeljenja, seminare za servirke i KV i VKV – odrasle polaznike. Naši učenici odlaze na prvu stručnu praksu u Selce.

            Godina 1971./1972. je godina za pamćenje: modernizirani su praktikumi kuharstva i posluživanja, uvedena 2 fonolaboratorija, kabinet tehnologije, knjižnica, imamo dva područna odjeljenja u Virovitici, a suradnja s hotelima u Orebiću i Baškoj bila je primjer dobrog poslovanja i višestruko korisna za učenike. Iste godine otvoren je Gradski podrum, reprezentativni restoran koji je sa svečanom dvoranom služio za obuku i prijem gostiju. Godine 1972. dobivena je i suglasnost za otvaranje Hotelijerske škole.

            Godine 1974. formiran je Ugostiteljski školski centar, a škola surađuje sa srodnim ustanovama u Europi, školama u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj. Slijede zapaženi rezultati na natjecanjima Gastro, a ljetnu praksu učenici obavljaju na Brijunima, Cresu, Omišlju, Visu.

            Ratni događaji 1990./1991. podijelili su kolektiv. Dio učenika i djelatnika organizirao je nastavu u Baški na Krku, a dio čuvao školu i dom. Dana 5. lipnja 1992. vratili smo se u Osijek i ponovno smo u svojoj zgradi, radimo vrijedno i ubrzo očekujemo bolje uvjete rada preseljenjem u novu školsku zgradu.

               Dana 9. ožujka 2009. godine preselili smo se u novu školsku zgradu koja se nalazi na Zelenom polju u Ulici Matije Gupca 61. Po opremljenosti praktikuma naša škola je među vodećim školama u Republici Hrvatskoj. Školu je otvorio predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić.

                Dana 16. siječnja 2015. godine, uz školsku zgradu svečano je otvorena i Nastavno-sportska dvorana Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek. Dvorana je ukupne površine oko 2.400 četvornih metara (40 x 60 m2), a ima i tribine za sjedenje kapaciteta 320 mjesta. Riječ je o trodijelnoj sportskoj dvorani koju koriste učenici triju škola: Ugostiteljsko-turističke škole, Medicinske škole i Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića. Osim učenicima dvorana je namijenjena i ostalim građanima Osijeka, prvenstveno sportašima rekreativcima.

 
RASPORED SATI
Raspored sati


KNJIŽNICA
Knjižnica
 • KNJIŽNICA


Međupredmetne teme
Međupredmetne teme


DOM UČENIKA
Dom učenika


FACEBOOK ŠKOLE
Facebook škole


EKO-ŠKOLA

EKO-KODEKS

Svojim djelima čovjek slika sebe !
Svaka kap na ovom svijetu vrijedna je našeg života 
Kao i mi i voda je dio prirode !
Zašto zagađivati kad možemo čuvati ?
Sve što je dragocjeno, a biser nije, samo se u čistoj vodi krije !
Priroda se razvija da li i naša savjest ?
Nije važno tko si, nego kako se ponašaš !
Ako čovjek pljune na tlo, pljune i na sebe samog !
Ono što si očistio danas, čuvaj čisto i sutra !
Priloženi dokumenti:
EKO-SKOLA.docx


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju