preskoči na sadržaj
Iz školskog ljetopisa

  IZ ŠKOLSKOG LJETOPISA

 

Vrijeme je povijesno, a zahvaljujući ljudima koji su bilježili vrijeme i zabilježili povijest naše škole, danas ćemo s vama prelistati školski ljetopis. 

Pisati jednu kroniku, listajući po požutjelim zapisima i dnevnicima, težak je i složen posao, pogotovo ako pisac nije svjedok svih zbivanja.Događaja je mnogo, a nisu svi ni zabilježeni. Mi smo izdvojili neke podatke, neke godine, datume, imena, kako bismo vas vratili u prošlost i upoznali s razvojem škole. 

MATO BALIĆ, BLAŽENKA ŽIVKOVIĆ, JELISAVETA MIRKOVIĆ, STJEPAN ČAVČIĆ, NIKOLA KAPETANOVIĆ, IVICA ČAVČIĆ, MARIJA ŠIMIĆ, LJUBICA IVANČIK

 

Godine1956. osnovana je Centralna ugostiteljska škola u Osijeku sa samo 16 učenika u prvome razredu, smještena u dijelu zgrade hotela Royal. Preuređivanjem skladišta Tvornice duhana Sarajevo u Šamačkoj 4, škola seli u nove prostore. Godine 1958. dobili smo prvog stalnog nastavnika u školi, a 1962. već imamo i dom učenika i sportsko društvo Mladi ugostitelj.

Godine 1963. u Mariboru osvojili smo prvo PRVO mjesto - Zlatnu vilicu za hladnu kuhinju i topli meni. Čuvamo je i danas u svom praktikumu kao i sjećanje na jednog od prvih predavača u školi od osnivanja, stručnog nastavnika Vladu Lovrića.

ZLATNA VILICA POD MENTORSTVOM VLADE LOVRIĆA

I evo našeg stalnog problema - problem školskog prostora. Otvaramo područna odjeljenja, unajmljujemo prostorije. Počinju raditi profesori: Mato Balić, Blaženka Živković, Jelisaveta Mirković, Stjepan Čavčić , Nikola Kapetanović, Branko Dupor, Slavko Juriša, Božo Agić, Stevan Tomić, Ivica Čavčić.

Godina 1971. za nas je veoma važna, a protječe u obnavljanju zgrade u kojoj je škola smještena i danas, u Radićevoj 20. Zgrada naše škole jedan je od najljepših primjera secesije u Osijeku i ima veliku kulturno-povijesnu vrijednost.

UGOSTITELJSKO-TURISTIČKA ŠKOLA U RADIĆEVOJ 20

Zanimanje za našu školu raste. Godine 1972. imamo 30 razreda, 1050 učenika, VKV odjeljenja za odrasle, seminare privatnih ugostitelja, tečaj za obuku konobara u željezničkim vagonima za spavanje i ručavanje i stručnu praksu učenika u hotelima u Baški na Krku, Omišlju i Orebiću.

BAŠKA, OMIŠALJ, HALUDOVO, MALINSKA, OREBIĆ, VIS, BRIJUNI ...

Godine 1972. dobivena je suglasnost za otvaranje Hotelijerske škole, a otvoren je i Gradski podrum, reprezentativni restoran koji sa svečanom dvoranom služi za obučavanje učenika i prijem gostiju. A u školskom dvorištu mirisna ljetna terasa pod starim lipama.

ELITNI RESTORAN U PODRUMU ŠKOLE - RADIĆEVA 20

Godine 1974. osnovan je Ugostiteljski školski centar i registrirana folklorna grupa “Biseri Slavonije”. Profesor Ivan Čavčić održava prve probe u učionicama škole.

BISERI SLAVONIJE - FOLKLORNA SKUPINA IVICE ČAVČIĆA

Godine 1981. dobili smo međunarodno priznanje u Klagenfurtu - “Srebrnog kuhara”.

POSEBNO PRIZNANJE - SREBRNI KUHAR

Od 1982. naša škola sudjeluje na natjecanjima Gastro: u Zagrebu, Poreču, Umagu, Rovinju, Zadru, Hvaru, Malom Lošinju, Šibeniku, Rabu, Dubrovniku. Gastro je natjecanje ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske. Učenici se natječu u ugostiteljskim i hotelijerskim disciplinama: u spravljanju i posluživanju menija, postavljanju banketnog stola, flambiranju, koktelima, poslovanju recepcije i turističkim agencijama.

ZLATNA 1996.

Najveći uspjeh je Gastro ’96. kada smo u konkurenciji od 39 škola osvojili prvo mjesto i prijelazni pehar Tihomir Trnski.

S GASTRA

Godine 1988. odvajamo se iz UGO centra. Proširena je stručna praksa na Brijune i Vis.

Godine 1990. škola prelazi na trogodišnji program za zanimanja kuhar, konobar i slastičar.

Ratne godine oštetile su zgradu škole i učeničkog doma, ali i naš kolektiv i djecu. Umjesto djece u domu škole tih godina boravili su oni koji su izgubili svoj dom. Krovove i fasadu nekako smo popravili i zakrpali, ali sjećanja na izgubljene još uvijek su bolna.

RATNA RAZARANJA DOMA I ŠKOLE

Najteža školska godina u povijesti škole je 1991./92. Dio učenika i profesora odlazi u prijateljsku Bašku na Krku. Neki ljudi nas napuštaju, a neki stupaju u Zbor narodne garde kako bi branili domovinu. Među prvima poziv domovine prepoznali su naši profesori Zlatko Dundović, Andrija Puljević i Siniša Kadoić. U obranu su se uključili i Jerko Velat, Ivan Marjanović, Blaško Menalo, Vlado Cvek, Ivan Gerber i brojni naši učenici. S ponosom i bolom sjećamo se profesora Jerka Velata koji je tada dao život za naše danas.

5. lipnja 1992. vraćamo se iz Baške u svoje domove i školu., a Bedem ljubavi, Punat i Vitograf Rijeka izdaju zbirku na hrvatskom i njemačkom jeziku, “Mein Lächeln hab ich ihnen nicht gegeben” - “Osmijeh im nisam dao”, u kojoj se nalaze i pjesme naših učenika.

NAŠE PJESNIKINJE: HELENA MILEC, SLAVICA BENČIK, ROBERTA LOPAR

Život škole se nastavlja. U jesen 1993. godine u Dom učenika vraćaju se učenici. Manji broj prognanika ostaje u domu pa se organizira život i rad za dvije različite skupine stanara.

I u godinama koje slijede demonstrirali smo stručnost i vještinu svojih učenika na brojnim natjecanjima iz struke: na Gastru, Kupovima barmena, gastronomskim izložbama, fišijadama, a pripremala se i zdrava hrana u hotelu Osijek.

Jesu li vam poznate “134 male priče o hrani“? Naravno, Veljko Barbijeri u našoj školi.

15. travnja 2005. naša je škola stekla status Ekoškole. Postali smo prva srednja Ekoškola u Osijeku.

PRVA SREDNJA EKOŠKOLA U OSIJEKU

Dan 25. travanj 2005. osvanuo je tužan za sve djelatnike škole koji su u zbornici provodili godine s Andrijom Puljevićem, predsjednikom Srednjoškolskog sindikata Hrvatske.

Slijedi Oberwart - Austrija – vinski kaleidoskop. Hrvatsku su zastupale naša škola i škola iz Poreča. “Pijem vino da sam rumeniji, a rakiju da sam veseliji”, kaže narodna izreka. “Mi nismo pili”, kažu Darjana i Matija, “a bili smo veseli i rumeni u Oberwartu kao da jesmo”.

Ponosimo se uspjesima učenika i nastavnika na području struke, ali smo isto tako ponosni što mnogi učenici ljube lijepu riječ i što su se njihovi radovi našli u mnogim zbirkama pjesama. Neke od tih pjesama su i uglazbljene. Rezultat je to njihove pojedinačne nadarenosti, kao i rada naših profesora koji godinama okupljaju učenike u literarne, dramske i recitatorske družine.

PRVA DRAMSKA SKUPINA BRANKE LUKIĆ

Riječ čini čuda, riječ je krošnja ljepote. Možda riječi mladih pjesnika koji su prošli našom školom neće promijeniti svijet, možda će mu čak biti nerazumljive, ali važno je opjevati svoju znatiželju, svoj stvaralački nemir.

NAJUSPJEŠNIJI FILMAŠI ŠKOLE: DUNJA MEŠEG I DUAN BOŽIĆ

Učenici Ugostiteljske škole snimaju i filmove te sudjeluju na Gastro film festivalu i Reviji filmskog i video stvaralaštva. Nagrade i priznanja krase našu filmsku družinu. Ni državni LiDraNo nam nije stran. Uspjesi na natjecanjima iz povijesti, stranih jezika, hrvatskoga jezika do državne razine i na domijadama zasluga su naših učenika, profesora i odgojitelja.

MIRELA MIJAČANK - INDIVIDUALNI SCENSKI NASTUP

Naši učenici poznati su sportaši i gimnastičari. Izdvajamo samo sportaša godine grada Osijeka i 2.mjesto u kick boksu na svijetu.

A nastavu održavamo u banketnoj sali, u podrumu, u zbornici. Naši učenici čekaju da razred napusti desetku da bi ona nakratko, samo za vrijeme odmora, postala školska knjižnica.

I zato smo s radošću dočekali 22. ožujka 1997. kada je položen kamen temeljac za novu školsku zgradu. 12 učionica, 4 praktikuma kuharstva, 3 praktikuma posluživanja, praktikum slastičarstva, hotelijerstva, informatike, knjižnica, kantina i restoran u sklopu škole. Sve se to nazire kroz odškrinut prozor u budućnost.

Čekajući, nastavljamo raditi kvalitetno.

Godine 1998. dobili smo Povelju zahvalnosti Osječko-baranjske županije.

Škola je postala članicom Udruženja hotelijera Hrvatske i članicom velike obitelji europskih škola AEHT-e.

Obnovljen je sporazum o suradnji s Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Pečuha, školom iz Maribora, Radenaca, ugostiteljsko-turističkom školom iz finskog grada Oulua, sa školom iz Bad Gleichenbergu u Austriji, s Hotelovom akademijom iz Nitre u Slovačkoj, ekonomsko-turističkom školom iz Subotice, ugostiteljskom školom iz Oberwardta, Bad Leonfeldena i Warmbad Villacha.

Ostvaren je program prekogranične suradnje s mađarskim partnerima u okviru Phare programa. Osim toga škola sudjeluje i u JAPO programu, Programu za demokratsko građanstvo, EU kvizu, u Pisa projektu i različitim humanitarnim programima.

 

Naši učenici osnivaju poduzetničke organizacije u sklopu programa Junior Achievement i aktivno se uključuju u rad Europskog parlamenta mladih. Prva tri europska parlamentarca u našoj županiji naši su učenici. Slijede brojni školski projekti i projekti doma učenika. 

Sve je to samo dio aktivnosti u koje je škola uključena, aktivnosti koje su ostvarivali i ostvaruju svi djelatnici i učenici škole zajedno s uspješnim ravnateljima: Nađ Franjom (direktorom škole u osnivanju), Stjepanom Martinovićem, Slavkom Jurišom, Stjepanom Čavčićem, Željkom Zglavnikom, Dragom Ružićem, Katicom Kristić i sadašnjim ravnateljem Blaškom Menalom.

A Ugostiteljsko-turistička škola danas?

 Ulica Matije Gupca 61

14 učionica, 4 praktikuma kuharstva, 3 praktikuma posluživanja, praktikum slastičarstva, hotelijerstva, informatike, knjižnica, kantina i restoran u sklopu škole. Useljenje u novu školsku zgradu upisali smo zlatnim slovima u povijest škole i nastavljamo raditi vrijedno i predano u duhu svih proteklih godina obrazujući kvalitetne djelatnike za ugostiteljstvo i turizam za Slavoniju i cijelu Republiku Hrvatsku.

                                                             Branka Lukić, prof.
RASPORED SATI
Lista linkova je prazna

KNJIŽNICA
Lista linkova je prazna

Međupredmetne teme
Lista linkova je prazna

DOM UČENIKA
Lista linkova je prazna

FACEBOOK ŠKOLE
Lista linkova je prazna

EKO-ŠKOLA

EKO-KODEKS

Svojim djelima čovjek slika sebe !
Svaka kap na ovom svijetu vrijedna je našeg života 
Kao i mi i voda je dio prirode !
Zašto zagađivati kad možemo čuvati ?
Sve što je dragocjeno, a biser nije, samo se u čistoj vodi krije !
Priroda se razvija da li i naša savjest ?
Nije važno tko si, nego kako se ponašaš !
Ako čovjek pljune na tlo, pljune i na sebe samog !
Ono što si očistio danas, čuvaj čisto i sutra !
Priloženi dokumenti:
EKO-SKOLA.docx


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju