preskoči na sadržaj
 

 

RCK VirtuOS

 

Naziv projekta: RCK VirtuOS - uspostava RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva

 

Programski okvir: OP ULJP 2014-2020; Europski socijalni fond, UP.03.3.1.05. Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

 

Nositelj: Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

 

Partner: Osječko-baranjska županija - osnivač,

               Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo,

               Obrtnička škola Požega,

               Srednja strukovna škola Vinkovci,

               Strukovna škola Virovitica, 

               Sunčane toplice d.o.o. Bizovac,

               HUP Zagreb d.o.o.,

               Palisada d.o.o. Opatija,

               Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera    u Osijeku,

                Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“, Belišće.

 

Ukupna vrijednost projekta: 71.458.878,12 HRK

 

Cilj projekta: Unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva uspostavom mjesta izvrsnosti – RCK VirtuOS kroz jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa za različite kategorije korisnika čime će se doprinijeti usklađivanju s potrebama tržišta rada, unapređenju praktičnih znanja i vještina i veće zapošljivosti u sektoru.

 

Ključne aktivnosti: Uspostava organizacije rada i razvoja RCK VirtuOS, razvoj i/ili unaprjeđenje te provedba programa redovitog strukovnog obrazovanja, formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih, jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca vezanih za provedbu programa redovitog strukovnog obrazovanja, odnosno formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih, promocija strukovnih zanimanja i rada RCK VirtuOS, aktivnosti promidžbe i vidljivosti te aktivnosti upravljanja projektom i administraciju.

 

Razdoblje provedbe: 27. ožujka 2020. godine - 27. prosinca 2023. godine

Vijesti

U potrazi za dobrom praksom – studijsko putovanje u Ilok

Nastavnici struke Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škole partnera Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova te dio projektnog tima boravili su na studijskom putovanju u Iloku, 19.03.2021. godine. Upoznali su se s primjerima dobre prakse u javnom i privatnom sektoru koji se bavi eno-gastro turizmom. Obišli su Srednju školu Ilok koja je partner u Regionalnom centru kompetentnosti Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, Vinariju Papak i Izvore života OPG Zelenika.


S obzirom na obrazovne programe koje razvija RCK UTŠO, te na ulaganja u opremanje Gastro-enološkog praktikuma škole partnera u Trnavi, način proizvodnje školskoga vina u Iloku te plasman i prezentacije vina, što je objasnio ravnatelj škole Željko Prskalo, iskustva su koja su nastavnicima struke potrebna u svakodnevnom radu. Vinarija Papak primjer je proizvodnje vina u srcu vinograda, što skraćuje vrijeme u berbi i smanjuje troškove, uz to enolog i vlasnik Mladen Papak održao je stručno predstavljanje vina, što je koristilo nastavnicima posluživanja. Kako se od pjenušca može napraviti korporativni dar s povijesnom etiketom, objasnila je Mirjana Zelenika, vlasnica Izvora života OPG Zelenika, koja je brendirala pjenušce s pričom. Prikupljena iskustva i uspostavljena suradnja, svakako će pomoći u daljnjem radu Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka čija je misija reforma strukovnoga obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Srednja škola Ilok

Ravnatelj škole Željko Prskalo pokazao je plastenike i vinski podrum budući da škola u sklopu RCK u poljoprivredi dobila novac za gradnju kušaonice vina, opremanje suvremenog vinskog laboratorija koji će raditi uslužno testiranje vina, podizanje staklenika, edukaciju nastavnika i kupnju potrebne poljoprivredne opreme. Škola ima 150 učenika koji se obrazuju u šest smjerova: opća gimnazija, tehničar računarstva, poljoprivredni tehničar, fitofarmaceut, agroturistički tehničar, voćar-vinogradar-vinar. Učenici proizvode lozne cijepove, obrađuju vinograde i proizvode vino: chardonnay, graševinu, rajnski rizling, cabernet sauvignon. Uzgajaju cvijeće i začinsko bilje.