preskoči na sadržaj
 

 

RCK VirtuOS

 

Naziv projekta: RCK VirtuOS - uspostava RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva

 

Programski okvir: OP ULJP 2014-2020; Europski socijalni fond, UP.03.3.1.05. Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

 

Nositelj: Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

 

Partner: Osječko-baranjska županija - osnivač,

               Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo,

               Obrtnička škola Požega,

               Srednja strukovna škola Vinkovci,

               Strukovna škola Virovitica, 

               Sunčane toplice d.o.o. Bizovac,

               HUP Zagreb d.o.o.,

               Palisada d.o.o. Opatija,

               Ekonomski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera    u Osijeku,

                Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“, Belišće.

 

Ukupna vrijednost projekta: 71.458.878,12 HRK

 

Cilj projekta: Unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva uspostavom mjesta izvrsnosti – RCK VirtuOS kroz jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa za različite kategorije korisnika čime će se doprinijeti usklađivanju s potrebama tržišta rada, unapređenju praktičnih znanja i vještina i veće zapošljivosti u sektoru.

 

Ključne aktivnosti: Uspostava organizacije rada i razvoja RCK VirtuOS, razvoj i/ili unaprjeđenje te provedba programa redovitog strukovnog obrazovanja, formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih, jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca vezanih za provedbu programa redovitog strukovnog obrazovanja, odnosno formalnih i neformalnih programa za obrazovanje odraslih, promocija strukovnih zanimanja i rada RCK VirtuOS, aktivnosti promidžbe i vidljivosti te aktivnosti upravljanja projektom i administraciju.

 

Razdoblje provedbe: 27. ožujka 2020. godine - 27. prosinca 2023. godine

Vijesti

Uskrsni kruh učenici i nastavnici čuvaju od zaborava

Zamirisao je đakovački korzo na uskrsni kruh i pogače ovog vikenda te primamio građane da degustiraju delicije, pristigle na izložbu „Uskrsni kruh na tradicijski i suvremeni način“. Ispred Kuće Reichsmann i u njezinu izlogu bili su izloženi mirisni kruhovi i pogače što su ih pekli učenici i nastavnici iz 26 škola iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. 


Uskrsnu gastronomsku tradiciju istražili su učenici i nastavnici Srednje škole Antuna Horvata iz Đakova, partnerske škole RCK VirtuOS, kroz međunarodni projekt Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način. Prikupili su recepte te videa u kojima se vidi način izrade, te izradili brošuru s receptima koja prati izložbu. „Mirisna i ukusna“ zbirka prikazuje kako se uskrsni kruh „cifrao“/ukrašavao cvjetićima, pletenicama, jajima, ptičicama, i drugim elementima od tijesta, od kojih sastojaka se izrađivao te kako se motao (vijenac, pletenica, perec) i pekao. Uskrsni je kruh hrvatska tradicija koja se očuvala u mnogim krajevima gdje se kruh nosi u crkvu na blagoslov jela ili „svetenje“. Uobičajeno je to na prvoj jutarnjoj misi, nakon koje se, po dolasku kući, svečano doručkuje. U Đakovu su prikazani kruhovi, peciva, pletenice slatke i slane, koje su i na ovaj način očuvali od zaborava učenici i nastavnici. Implementacija uskrsnih običaja našeg kraja je dio kulturno-turističke ponude Osječko-baranjske županije i ima značajno mjesto unutar projektnih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti.